Tuesday, 13 November 2012

me n my weird ~


pelik tak bila aq nak tulis sesuatu yg baik kat blog aq ni tapi still tak tawu nak tulis apa.. well i do have my own way, perhaps?

mlm tadi, aq menagis.. aq tak tahu kenapa... kenapa?? tak tahu.. but it last for an hour till i fell asleep.. bukan tak reti explain tapi.. ntah.. i cried heavily.. mungkin sebab aq rasa hati aq makin jauh dengan Rabb-ku.. aq sedar yg aku malas sgt3.. aq tadak semangat nak mulakan hari aq.. aq pergi kuliah tapi minda aq kat mana tah.. aq dengar apa yg lecturer cakap tapi aq tak tangkap pun dlm minda aq.. keliru..

yg pasti aq sangat3 rindu kat ibu babah adik nami ali n amad.. aq takut nak ada dekat dengan org yg aq sayang sebab aq risaw aq akan sentiasa lukakan hati depa.. aq selalu jadi orang yang mampu membuat org lain tersenyum.. aq takut kalau aq ada buat org terasa hati ngan aq.. aq gelisah dengan keadaan study aq yag tak menentu dan tak tetap.. aq keliru dengan apa yang patut aq buat dulu dan buat kemudian.. yang mana aulawiyat nya? yang mana hajityat nya? adakah aq normal.. menyedari segala tapi tak cuba untuk berusaha.. aq rasa semakin tertekan.. aq tak tau jalan penyelesaian.. aq sesat? hati aq mati?

aq harap sangat untuk ada kat rumah aq dengan keluarga tercinta aq.. aq rindu nak peluk ibu, cium babah, sakat adik-adik, buat kerja2 rumah ya memang aq sgt malas nak buat.. tapi aq rindu semua tuu.. mereka pengubat hati aq..

baru aq sedar yang sebuah jihad itu tidak mudah.. aq kena bangun dan bina diri aq sendiri.. aq takut dengan segala kemungkinan di dunia ini..

TIDAK DINAMAKAN JIHAD JIKA BUKAN BERKORBAN DIRI MASA DAN TENAGA.

*YA ALLAH berilah Nayli kekuatan dan pertolongan untuk terus bejuang di jalan-MU ~ ameen~

Saturday, 15 September 2012

updating


again-"dah lma aq tak update belog ny"

aq ada nak karang pasal umrah yang baru lepas aq kerjakan baru3 ni, tapi aq tak berkesempatan dek asyik lagho dan lena.. haha~ mmg pathetic.. konon bajet tido bnyk3 sblum aq tak dan nak todoq lgsong bla dah start kuliah nanti.. taw dak? inshaAllah kuliah start 22 sept ni? uwaa~ kakak nak cuti lama lagi.. ape2 pon aq dah ready buku tulis n alat tulis baruu~ hee.. mcm bersemangat sikit.. dulu start awal tahun dengan niat new year, kononya membakar semangat la, lani start pon dekat2 nak winter, dgn kalaot nak beli winter coat, nak dobi lihaf besaq tu, nak start kuliahnya, pindah umah sbb adik3 baru nak mai, dengan nak sedia jadi kakak senior.. seriously, aq konon rasa mcm dah dewasa! haha~

taw dak, masa aq kat mekkah, spec aq patah!~ innalillahhi wainnailaihi rajiuun~ mmg suma benda tak kekal.. yg lawaknya cukup3 setahun la dy nak patah pon.. aq tak berani bg taw ibu.. i try to save money to get a new spec frame only maybe,bcoz  both frame and glass will cost more.. hiduplah dengan sekadarnya.. insahAllah~ so for the time being, im using contact lenses.. hehe~ depa suma pelik pasaipa aq x pakai spec.. ngee~ usataz kherul kata cmni, " cantik jugak noh ag tak pakai spec"! oke jgn riak~ astagfirullah~ allahummaj a'lni khairun mimma taa'lamunn~

Saturday, 25 August 2012

RAYA


Assalamualaikum..
blog ini agak sepi kan?
tak sempat nak update...
inshaALLAH after this I'll update it..
bnyak nak tulis ni...
later keyh!

Thursday, 12 July 2012

miss u


adik!!!!
kakak sayang adik nami ali amad!!!!
rindu sangat3!!!!
janagn nakai3
nanti kakak balik sume kene peluk kakak!!!
paham???

Sunday, 1 July 2012

blurr


Dua tiga hari sebelum aq ada banyak benda yang aq nak tulis sangat-sangat!
pastu bila aq buka "blogger" aq lupa..
bagus kan.. 
tak banyak la aq  nak merepek kat sini..
aq baru perasan bahasa melayu aq dah mula teruk..
yala lama tak tulis karangan..
oleh itu aq ber azam untuk menggunakan "blog" aq yang tak bagus dan selekeh ini untuk menulis dengan perkataan penuh dan ejaan yang betul..
huhhuhuhu~ gila tak??
jangan layan aq..
oh! "aq" tu perkataan penting yang tak boleh aq tukar jadi "aku"
faham ke?
huhuhuh~ aq gila korea lagi.. bantu aq.. hahahhahahaha

#post paling gila saya#

Thursday, 28 June 2012

not just CUTE

Ingat nii


insyaALLAH~
i wish to have a happy family such this one..INSYA ALLAH~


memori


memori...
dicipta dan seterusnya sama ada diulang berulang kali mahupun ditinggalkan begitu sahaja.

memori contohnya ilmu yang kita pelajari di institusi pendidikan secara fomal mahupun tidak, salah satu memori terpenting! selagi ianya ilmu yang baik dan bermanfaat, haram dilupakan! (bukan hram dari segi hukum syariat)

memori membuat sesuatu ibadah dan zikir-zikir harian, perlu ada supaya kita istiqamah dan mulazamah dalam mengerjakannya inshaALLAH~

memori~
ahhh susah rupanya nak menulis ni kan??? geram!
lama tak menulis.. aq sangatlah tidak puitis.. tak reti kot. pujuk org aq mcm tak lulus ja.. 
hurmm.. perasan x? sejak cuti ni? aq banyak habiskan masa mengenang kisah3 lalu n kengan aq yang lama2 yang sendiri tak sangka aq ingat lagi benda tu...tuu la masa tuu perlu di isi dengan perkara berfaedah. kalau x, gini la jadiknya.. tu la org kata daydreaming...
apa2 pun, jika memori tentang benda tak elok tu pasti dan wajibnya kita cuba jadikan pedoman tak gitu?
tak salah untuk tetiba nak tekenang pa bagai suma tu.. konon rindu la.. tapi tak perlu kot suma tu..
SAMPAH ja suma tu! TAU tak?????

make it as the sweet memories of yours and keep it deep inside yourself.

yang penting! belajar ,melalui kesilapan.. doa kepada ALLAH moga ALLAH pelihara diriku dari mengulangi kesilapan lalu. inshaALLAH~
satu fakta yang aq perasan tentang diri aq, aq ni banyak ingat menda syok ja. menda tak syok aq tak egt sgt.. SERIUS. lawak kan? hurmmmm... aq ingat seseorang atas kebaikan dia yang penah dia bagi aq rasa, kebaikan dan kehangatan kebaikan yang dia buat kat aq.. segala apa len aq tak egt.. aq mudah lupa menda yang tak mengembirakan aq.. agak teruk la jugak rasa.. hehe..

oh credits to pikah for making me liking this song so much!

Thursday, 21 June 2012

STALK


setelah lama aku menjengah FB yang sekian lama aku tinggalkan,
aq berjaya 'mengumpul maklumat terkini' sahabat2 aku yang berada di malaysia jauh nun di sana.
atau bahasa lebih mudah fahamnya adalah "stalking"
hehe
sesetengah mengatakan "tak elok stalk org ni"
tapi bagi aku ada kelebihan dan keburukan apabila kita melakukan perkara begini.

KELEBIHAN
☺ dapat mengetahui perkembangan mereka( kot2 lah ada yang dah bertunang, berkahwin, dan dah bercerai?) 
☺ melihat senyuman mereka(kalau yang upload kat FB la)
☺ menjejak lokasi mereka terkini ( mungkin ada yang fly ke us o ireland o rumah even)
☺ supaya tak rasa rindu yang menebal sangat kepada mereka

KEBURUKAN
☻ BUANG MASA la wey! (benda tu tak perlu pon kot! ape bende nak sibuk hal org? hal ko sendiri dajh settle?)

boleh kata kebaikan lebih banyak dari keburukan. tapi harus kita sedar "masa itu emas"
PUT FIRST THING FIRST

aku harap benda yang aku tulis sendiri ni dapat memberi kesedaran kepada aku sendiri dan mungkin sesiapa yang membaca ini..

tapi bukanku ingin simpulkan setakat ini sahaja. 
aku sedar bahawa apabila aku menjejak kawan2 aku, aku sedar yang kami semua dah mula dewasa dan dah mula mencapai arah tuju masing2. kami semua yang dulunya suka main, suka bergurau senda, suka ponteng(hehe) sekarang dah berubah. semua tak mungkin seperti dulu.
patutlah ada yang menyebut "zaman sekolah adalah zaman yang paling indah"
kini aku mula mengerti makna dan erti kata2 itu.
*sebak*

rindu akan masa lalu. tapi itu yang banyak mengajarku. aku sedar yang kami sudah dewasa dan perlu dewasa. mungkin mereka sudah ada dunia mereka, tapi bukan aku. aku seperti masih belum menjumpai arah tujuku. lucu bukan? hurmm*keluh*

ya ALLAH bantulah aku. bimbinglah aku menuju redhoMU.

Wednesday, 20 June 2012

me again indulge in my deep heart



i used to love this song.. till now yet.. heee
well it relates to me much probably..
n this one too..

It's funny when you find yourself 
Looking from the outside
I'm standing here but all I want
Is to be over there
Why did I let myself believe
Miracles could happen
Cause now I have to pretend 
That I don't really care

I thought you were my fairytale
A dream when I'm not sleeping
A wish upon a star
That's coming true
But everybody else could tell
That I confused my feelings with the truth
When there was me and you

I swore I knew the melody
That I heard you singing
And when you smiled 
You made me feel
Like I could sing along
But then you went and changed the words
Now my heart is empty
I'm only left with used-to-be's
And once upon a song

Now I know you're not a fairytale
And dreams were meant for sleeping
And wishes on a star 
Just don't come true
Cause now even I can tell 
That I confused my feelings with the truth
Because I liked the view
When there was me and you

I can't believe that
I could be so blind
It's like you were floating
While I was falling
And I didn't mind

Cause I liked the view
Thought you felt it too
When there was me and you

song :

When There Was Me and You

Tuesday, 19 June 2012

ours



miss this song~

me n my fb


oke .. apa nak narrate dlm ni?
hhehe.. aq juz taw satu benda yg aq pon tatw ayat tu tuju kat spa...
hurm.. stop being excited nell!!!
oke... hurm.. speechless.

oke back to my exam yesterday..
taw dak aq tertinggal kad pelajar kat umah.. salunya bila aq bawak diorang tak cek pon..
ni tetibe diorng nak lak!!!! (sat, pasepa aq ckp kl ni?)
oke blik balik, cita dia cmny..

aq dok bersiap lebih kurang pukul 7 cmtu sbb aq ingat exam oral al-Quran start pkol 8.. kiranya aq siap awai la.. kan? hehe
pastu tetiba dpt call dari kak nadiah bgtaw aq kta start pkoi SEPULUH! urghhhhh~
tapi kena kumpoi pkul 9 sbb mngkin ubah tempat dewan exam..
aq dah siap n dah semangat sangat3 nak p, paham ka?
oke tertiba satu benda set dlm pala aq, "ag bole rehat sat"...
yala "sat" aq... ngapai sat pastu aq lena.. heee..
pkul 8 aq terjaga n bersiap lagi sekali sbb mmg dah kedut3 terok da baju aq tu.
sabaq ja.
pkul 8.30 aq bertolak p.
sampai sblom  pkul 9. alhamdulillah.
bila dah smpai, suma pakat kalot ,msok dewan. rupanya tak ubah tempt..
alhamdulillah. aq masok dan sekali lagi, "ko bawak 'kernih' x nely?"
(kernih= kad pelajar)
oke... aq tak bawak!!!!!
dan aq pun melangkah dengan tak gagah balik umah nak amek kernih...lepas amek aq mmg totally lost of energy. penat kot cuaca panas sgt..
mmg aq BAD MOOD. suma org takot tgok aq. heheeh
depa kata "nely, ustaz da panggel nme awak"
mne tak tensen???
aq kena marah ngn ustaz sbb mai lewat.
alhamdulillah dpt soalan tak susah...
yala aq nak explain pon mna nak rety, depa ckp arab..
aq paham la depa kta apa, aq nak jwb? hurmmmm
buat karangn la dulu....

pastu aq sedar rupanya org takot bila tengok muka aq yg macam naga msa moody..
yala depa nmpk aq yg ceria n bising ja salu...
hahaha~(gelak jahat)
sory.. jeosonghamnida... mianhae kwn3 bkn aq saja nak buat cmtu.. tak kena mnena pon ngn idop mpa..
maaf~ aq akan cub tak tunjok pasaan teruk aq tu lagi... maaf.
dah nak ucap selamat pulang ke msia kawan3..
aq da tak homesick insya allah..
doakan aq~
 SAYANG HAMPA☺♥☻

Friday, 15 June 2012

when people are busy with ....


orait! sapa nak sambung?
ayat tergantung tuu...
hee..
lupakan!

here i go... bismillah~

CINTA...
sesuai ke sambung ayat tadi dengan word tu?
apa2 jelah.
tapi, itu lah dia. aq nak katakan disini.
kenapa itu yang menggangu mereka?
hurmm... alam muda ni, perasaan cinta itu sangat terkesan.
betul kan?

bukan itu yang aq nak nukilkan malam ni.

tadi petang, fikiran aq sangat3 lah ....(tak taw nak sambung ayat)
aq lebih terganggu dengan masalah lain.
semua ada masalah, sebab itu yang mendewasakan kita.
setiap sentimeter hidup kita penuh dengan masalah, itulah yang kita panggil hidup sebagai manusia.
SYUKUR.

sat lagi nak tepon ibu, nak bincang pasal rumah.
" i felf so bad when i've got to turn people down"
paham ke? betul tak ntah grammar aq. hehe

ALHAMDULILLAH tadi aq baru habis paper Nahu Wa Sorof..
soalan dia tak lah tough sangat. tapi aq rasa bahagia sebab aq tak pernah jawab soalan i'rab dengan lengkap macam yang aq jawab tadi. ALHAMDULILLAH, ALLAH bantu aq.
memang rasa macam 'glad' sangat jawab paper tadi.
tapi aq tataw la cmna resultnya. doa yang berterusan itu yang penting.
usaha aq dah tamat. tadi aq agak gementar gak la nak jawab tu, bila aq berjaya tenangkan diri dengan teknik pernafasan 3:12:6 tu, dengan selawat2 sikit, aq berjaya tenang dan jawab dengan betul la jugak. hilangkan keraguan. tahu tak? masa tengah jawab tu, tetibe lak mcj ibu masuk.. adoi~ dah la letk ringtone 3 min punya duration. memamng lama gak la tepon tu membebel dalam beg tu. aq dah cuak tak terkata, tapi buat cool je. kawan sebelah dah paling kat aq. aq tak tengok dia balik. buat cool mcm bukan henset aq yang bunyik. lawak x? macam nak gelak2 je. yang dukturah lak, dia siap cari mane datang bunyi tu. yela dah lame sangat bunyiknye. pastu dia dapat tahu yang bunyi datang dari beg aq, yang takleh belah sekali, dia angkat beg aq dan cuba letak kat telinga dia. pham ke? dapat imagine tak? comel gile kot. aq dah nak gelak3 dah. tapi buat cool sudah. huahuahuahuahua~bajet cool gile lah aq sejak dok sini. ngee~ 
walau macam cuai=clumsy, tapi aq bajet cover dengan ke'cool'lan yang sangat tak jadi tapi tapa la, a good try apa..huu~
pastu, lepas dah recheck answer sheet, aq baru je mcm nak recheck again n again.(rajin). (BUNYI RINGTONE).. aiseh~ dah gubra la balik aq jadiknye. cepat2 aq kemas barang, ambil beg. nak kluar la, dah malu sangat kot ngn dukturah. dukturah siap kata aq mcm Misreyyeen(org mesir) sebab guna ringtone tu.. uwaaa~..*blushin*
dlm dewan tu, yang 1st keluar dewan, sebab habis awal, syuhaida jusuh(mek klate) dan dia memamng cekang arab lah. dukturah siap kata BRAVO kat dia.. *jelesh* tapi memang dia inshaALLAH mumtaz Nahu Sorof ni. aq keluar lepas sejam jawab. soalan dia mcm soalan kat maahad dulu kot. seketoi i'rab macam masa SMRAMM dulu. rindu kisah lalu aq. aq JJ je, adik aq alhamdulillah la pak syeikh tu mumtaz. kakak dia ni toksah cita lah, main lebeih. doa baikm skit, tapi dia 'game maniac'.huhu~
nak cita x kisah sebelum masuk dewan? lagi best! nak masuk tu jatuh tejelepuk la jugak. malu kot kat a'mu tu. huhuhuh~ memang aq ni tak hilang lagi perangai wat malu diri n suka accident tak pasal.
setelah banyak bebelan aq. tuntasnya, aq syok jawab paper NAHU SOROF tadi. paling syok buat i'rab! caye x? caye la.. betul ni! he..

berbalik kepada isu rumah, inshaALLAH, tak jadi dok kat tub ramly. tadi aq dah berbincang dengan semua lah. dan dah selesaikan isu tu. inshaALLAH tak dok sana. kak nadiah macam sedih sikit tapi dia kata "inshaALLAH ade yang terbaik.." inshaALLAH.

Thursday, 14 June 2012

tangilemma= tangisan+dilemma

to my derest crying heart,

aq nak ja jerit,
"ibu babah~
kakak tanak besar lagi..."
mmg akan rasa sangat nikmat kalo dok kat msia ja!
TAPI! insha ALLAH, ALLAH lagi tahu apa yang terbaik buat hambanya..
tabahkanlah hati ini ya ALLAH~
nak buat sebuah keputusan yang mungkin bagi org akan rasa mudah tapi bagi aku?
aq kena pikir 99 kali... kena istikharah...
sebuah keputusan itu sukar dipilih, tapi kalau kita dah pilih , jangan pernah menyesal..
kesalan mungkin akan kunjung menyapa, kesabaran yang padu insyaALLAH segalanya..
sebab keputusan ini bukan melibatkan jiwa aq, malah hidup aq, malah semuanya lah, study aq juga akan terkesan juga..dan paling merisaukan, sebuah keputusan itu mungkin melibatkan ibu bapa aq, keluarga aq...
itu sangat2 menyukarkan aq untuk buat keputusan..
aq fikir banyak kali juga...
aq juga nak cuba jaga perasaan kawan3 aq..
kesian kat depa...
aq bukan nak cuba lari, tapi aq sedar kemampuan keluarga aq..
aq tak sama ngn mereka.
sangat3 berbeza. itu pasti... rasa macam ada jurang dengan mereka..
low esteem pon ada.... 
dan aq berulang kali bisik kat hati aq, "betul la aq boleh hidup dengan dia ni?"
"mampukah aq hidup dengan mereka utuk masa2 mendatang?"
bukan keputusan ni buat, aq akan bersama mereka sekejap, tapi lama...
dengan kondisi diri aq yg aq sendiri tak berani jamin...
aq sangat3 berada dalam kerisauan dan kebimbangan..
memang menduga tahap tahan lasak aq dengan duri sebuah kehidupan..
masalah bukan datang ketika kita betul3 bersedia..
kalaulah segalanya mudah.. tapi ini baru ja permulaan...
ni baru ja kehidupan sebagai hamba ALLAH, sebagai anak ibu bapa, sebagai kakak, sebagai peajar, sebagai mahasisiwi.. belum lagi tahap yang seterusnya...
mampukah aq...? kuatkah aq??? aq sendiri tak yakin dengan diri aq.. tapi aq cuba untuk kuat.,..
aq sedar lemah sangat aq ni.. dulu semua ibu babah yang tetapkan...
sekarang.........?

kalau lah tangisan dihati dan yang basah dipipi mampu mengurai masalah, mesti dah selesai sudah persoalan dan permasalahan ni..


                                                                                                   from dearest me who felt really terrible now. 

Monday, 11 June 2012

my young saeng


guess what?
aq teringat kat sumbody bila tengok dia!!!!
ngaaa~ gelong kot.. tapi seyez rindu kat sumbody tuu...
hua3!~(gelak jahat)

ta la sma sgt depa, tapi ada la similarities...
hek3~
wey sumbody! aq rindu kat hang paham dak????
tobat ag ta dengaq.. heee~ lantak lah...>.<

illa~



alhamdulillah~
exam histo dah abeh... 
tinggal lagi 2 ja lagi, nahu sorof n al-quran~ insya allah~

balik call ibu, pahtu nak beli roti mkn ngn peanut butter... cedapp~
pastu nak masak lak...
 ada crisis laa sket.. kena bnyk doa tapi bila bkk yt jupo lagu niiii~ omo~

illa illa illa~
ada minhyuk dlm mv ni!!! ngee~

soon~



So Soon - Lyrics:

Every time I close my eyes I see you in front of me
I still can hear your voice calling out my name
And I remember all the stories you told me
I miss the time you were around
I miss the time you were around
But I'm so grateful for every moment I spent with you
'Cause I know life won't last forever

Chorus:

You went so soon, so soon,
You left so soon, so soon,
I have to move on 'cause I know it's been too long,
I've got to stop the tears, keep my faith and be strong,
I'll try to take it all, even though it's so hard,
I see you in my dreams but when I wake up you are gone,
Gone so soon

Night and day, I still feel you are close to me
And I remember you in every prayer that I make
Every single day may you be shaded by His mercy
But life is not the same, and it will never be the same
But I'm so thankful for every memory I shared with you
'Cause I know this life is not forever

Chorus

There were days when I had no strength to go on
I felt so weak and I just couldn't help asking why
But I got through all the pain when I truly accepted
That to God we all belong, and to Him we'll return, oh

Chorus

Sunday, 10 June 2012

rumah


waaa~
aq tahan tamo bkk tenet bkk gak! wekkk~
apa neyh... dpt call.. dan aq asa semak!!!!!!!!!
uwaaa~ na nanesh!
apa niiii... na tepon ibu nak cita tapi rasa cm ......
please sapa nak paham niii
aq kena pindah no matter what...
n aq cm dalm dilemma...
dan aq ta suka dilemma!!!
aq ta rety buat keputusan..
aq cuba nak bahagiakan semua lagi....
cuba tamo lukakan hati semua... hurm...
sedih... wea naneun waerae????
T-T

Saturday, 9 June 2012

nag

Sakit perut. Gastric kah? Mkn bnyk sgt ka aq ny.. Uwaaaaa.,. :O bi.em.ai aq p0n dh cm mnak0tkn ja.. Tat0wt..

Wednesday, 6 June 2012

me love them


who them???
the cadaver.....
ngee~ awat? sebab tadi alhamdulillah aq mcm dipermudahkan urusan menjwb practical exam practical anatomy..
tapi.... aq geram ngn spleen! renal ka colic tataw! keliru lah.. banyak qaul kot..
tapa lah.. alhamdulillah apa2 pun...
yg bestnya tinggai 1 ja lgy subjek medic, hat lagi 2 agama...
insya ALLAH... bittawfiq wannajah~

hurm... sejak kebelakangan ni aq mcm sedih sgt sbb mcm ada konflick ngn org rumah...
yala dah dok 2 ja, bila dah gadoh cm sunyi ja bilik tuu kot.. dia senyap ja kot.
aq rela lagi org buli aq dari org marah aq  atau org buat tak layan aq..
tapi tapa la.. yg bestnya aq cm rasa teruk sgt tapi bila dah lepas tu aq rasa cm lega..
paham ka? tapa la... lagi pun sapa nak baca belog aq ni.. bkn ada manfaat pon baca belog aq... huk3~!
taw pon tadak manfaat napa aq buat?? heee~ konon relez tensyen... 

aq cm tak sabaq nak bkk fb sama gak ni.. bkn boleh tinggai hobi stalk org nii lama3 satgy skil karat betooi dak?? nyuu~ kantoi rajin stalk org... tapa la aq cuba nak jadik caring kata kwn3 aq(konon)~ boleh taw perkembangan depa.. heee...tapi yg geramnya bila fb nii dah jadik penting pak bila depa spread news dlm fb bnyk.. bila aq ta bkk sah3 la aq tataw... hurm.. tapi oke la tak terok sgt aq dok buang masa ngadap fb. heee!

sebut pasai belog niii, aq nak tulis pasai "surat cinta" tapi bila aq pikir balik, buat apa aq cipta sesuatu yg tak perlu aq buat dan dah berlalu? aq nak lupakan suma tuu betoi dak> so buat apa aq torture diri aq. tolong lah diriku yg baru nak sedar diri, jgn siksa diri anda sendiri...

harini aq kena masak.. uwaa~ nak masak pa tataw.. ada adik tuu mintak aq buat sambal ikan.. uwaa. hari tu aq dah masak sambal dah... tapi tapa lah buat kat dia la, sbb dia nak balik alex dah..
aq suka dok gelar dia adek ipaq! wawawa~ saja ja sbb she is juz cute and easily can mix with me...
bestkan kalo boleh pilih adik ipaq... apa2 pun dia ada abg hensem punya habaq ag! hehehe...dnt get it wrong oke, sikit pon aq tak maw kat abg dia...tak kenai pon lah...tapi, wahh aq suka la ushar org cute3 nii.. ottokeee~ hehe. 

sebut pasai gadoh, pasi masak ofcoz la suma tuu pasai umah kan? hurm.. aq ada masalah nii.. next sem na dok mna? nak dok umah negeri ka nak dok umah sewa.. umah sewa cam expanses dy besaq skit... payah ckit... i dont want to burden my parent... suma perabot nak kena beli.. ada la akak ni cam merisik aq ajak dok ngn dia.. tapi... ntah lah~ kwn aq, sebaya n msok gak la ngn aq, dy ajak gak, tapi mahal cket umah dy... susahnya nak buat keputusan...

sedih bila kena paksa keluaq dari sini.. sedih sgt.. pasti sgt aq akakn rindu suma yg aq dah alamai sepanjg dkat nak setahun dah kat sini... aq pon mcm dah rapat ngn depa kat sini walaupun aq dah sgt3 meluat ngn depa dulu...

sbot pasai ni, aq lani jadik good listener kot... heee. nak wat cena org tamao dgar aq pnya hati, depa prefer aq dengar  msalah depa, tapi yg bestnya, jaoh kat sudut hati ni aq suka buat suma tu walaopun aq cm buang masa sikit wat cmtu, tapi aq rasa mcm ada gak yg nak cari aq..yg sedar aq wujud dan mgkin aq tak penting bagi depa mybe, tapi depa sedaq aq ada dan aq nak dengar depa... its a kind of happiness that you just feel it deep inside.. ibu said i am a good listener, but u dont listen.. paham ka? yala i still have the stubborn inside.

hurm...aq ada bnyak gak la benda yg aq dah target dan aq nak cuba accomplish dgn sebaiknya,,, its for my own satisfaction right? for the sake of me and not for others.. sounds kinda like 'self-centered persona' huh?? well i was tired on caring others heart and keep hurting myself just to make them smile ...
hurm,, if there one would stay and hear all what i want to say and understand me deeply n come slowly hug me n comfort me.. even say that i was never wrong yet make me realize myself.. haha! keep on dreaming!

alhamdulillah aq masih ada keluarga dan kwn3.. aq bukan seorang!

thank you ALLAH~

Saturday, 26 May 2012

exam

Ini bukan tentang exam harap maklum.. Saya risaw tu ja!

Friday, 25 May 2012

try

Assalamualaikum... Salam sayyidul ayyam.. Takda pa nk ckp, nk gtw ja aq rindu sgt3 kt family, kt alia, kat kwn3, kt cegu3, kt skola dan ramai sgt3! Tanak pnjg cita, nk gtw la aq ta abeh study lagi! InsyaALLAH dlm mujahadah lagi. Doakan saya kuat!

Saturday, 19 May 2012

SEBUAH KEPUTUSAN


assalamualaikum~

hehe~ hari tu baru tgah eksaited bole post gna encet lani da ta boleh dahh~ wawawa~
(jgn gelak, geram niii)

hurm... 
(bila tak taw na kta pa msti ada kluaq pekataan "hurm" ni~)
ada bnyk benda yg bermain dlm kotak fikiran ni.. tapi adil ke kalau apa yg bermain3 dan berlegar3 kat otak ni cuba di'pause' dgn tidur....
tidur tak mnyelesaikan masalah... itu pasti....
urghhh~ tatw na tulis cmna.. siyez....
patot ka aq cita suma kta sini?? tak wajib kan...
apa3 pon aq cuba nak buat yg terbaik dan cuba bersiap utk hadapi segala keputusan...
bersediakah aq?? benda ni bkn main3...
japgi dah nak pegi bagi dah suma dokumen kat ustaz tu...
aq mcm betul3 siyez je ni...
YA ALLAH BANTULAHKU, PERMUDAHKAN URUSANKU, BERIKANLAH YANG TERBAIK BUATKU dan BUAT SEMUA...
ameeen~

sedih bila kena kluar sorg3..
aq mna penah kluar sorg3 kat msia...
kat sini lak kena jadik berani....

apa yg susah nak dpt la kita akan hargai..betul ke???
ntah... manusia ..... tu lah....
tapi aq betul3 berharap ni adalah keputusan yg terbaik buat aq dan buat semua didunia dan diakhirat...
insyaALLAH~
I'll find the way~

Wednesday, 16 May 2012

p0st bl0g guna n0kia2700

Assalamualaikum...‎ أسلام عليكم سموا..‏ Percaya x aq p0st thru my ph0ne? This is unbelievable... UCbr0wser kt encet ni sgt lah p0wer! Hua3.. Aq cmpy bleyh c0py image fr0m the internet directly int0 my ph0ne! Well bia la aq exsaited bin teruja sendiri. Cma aq ta snka aq b0leh p0st bl0g cmny! Fuhh! S0 far aq asa aq dah start dpt ins0mnia sbb aq x dpt tid0q. N aq study ja.. Ta ngnt0k lak 2h.. Hairan.. Pdahal dh saturated otak aq ni, nak la renew nissl's granules ni, tpi ntah, tak nant0wk.. Hee.. Is this really me? سبحان الله d0akan aq berterusan dlm jihad menuntut ilmu ini..‏ انشاء الله...باذن الله.. آمين..

Sunday, 13 May 2012

kerinduan


POST YG KEDUA UTK SESI INI

saya rindu dekat KAWAN3 saya!!!!!!

paham ka???
nak sebut ramai sgt... yg aq teringat sgt3 n sgt3 aq rindu,

DOYAH yg tubby
PIQAH yg masam
ALYA yg cute
PIAH yg busuk
TIM yg cun
PANA yg daebak
PAAH yg setai
UNA yg gegeh
DIDIE yg santai
AINI yg comey
ZAT yg buat3 garang
FETY yg tegas
ATIE yg perfect
MADI yg selamber
BIAH yg meletop
PIP yg ayu
CIPAK yg baik
ARWA yg matang
DJAH yg cool
WANNEY yg lawak
JAT yg suka syok
n ramai lagiiiii!!!!!!!!!!
hat nii ja yg aq bawak mai.. T-T

mmg ad ja yg aq jumpa aq teringat kat mpa suma... spa sma bday ngn mpa pon aq egt kt mpa...
uwaaa~~~ ALLAH pisahkan aq ngn mpa suma wat sementara...
kita jumpa bila aq dah bersedia insyaALLAH....

UKHUWAH FILLAH~

miracle


assalamualaikum...

boleh ke mintak lalu sat na tulis belog,, penat study~ ngeh3~
semenjak 2 menjak nii aq baru dpt kesedaran bahawa 

DON'T WAIT FOR A MIRACLE,
BE A MIRACLE

indeed aq mmg suka tunggu miracles niii....
tapi... well as the saying goes by...
aq baru sedar selama ni aq mmg mmg berjaya atas USAHA aq sendiri dan rezeki yg ALLAH KURNIAKAN.. bkn atas nasib baik semata3...
rugi depa yg kta usaha buat apa keputusan tetap seperti yg ALLAH dah tetapkan.. sedangkan segala SUNNATULLAH ALLAH itu telah terbukti....
dimana usaha, insyaALLAH akan ada buahnya...
ALHAMDULLLAH ALLAH tunjuk kpd aq jalan yg perlu aq tempuh...
aq taw aq bnyk leka...
bnyak lagha...
tapi manusia tak pernah terlepas dari dosa, muhasabah balik, renung balik, dan mulalah berpatah balik..
aq taw aq tak layak pon keluarkan kata3 cmni..
aq sedar sapa aq.... tapi salahkah aq utk mula baiki diri aq yg mgkin ALLAH dan MALAIKATNYA tak pernah 'pandang' aq ni...
semua manusia ada celanya.. 

HIDAYAH ITU MILIK ALLAH

aq sedar jgak aq bkn tak mahu bangkit persiapkan diri hadapi hari mendatang, tapi aq bimbang jika apa yg di kejar tak dapat dan apa yg dikendong berciciran.. sedangkan tu suma komplikasi dalaman jiwa aq yg berharap semua kekal seperti kini dan menafikan kedatangan hari mendatang.... tak sepatutnya berlaku bagi aq utk pikiaq cmtu!!!!! sgt3....... hurmm.....

aq suka nak dimanjakan lagi... aq suka nak diambil berat lagi... padahal aq sedar tanggungjwb aq BESAR...hingga aq tak sanggup nak galas lagi... sbb tu aq nak kekal cmni dan sengaja biar diri aq tak bersedia dan menyiksa diri sendiri... aq tak berani nak terima hakikat yg pasti menjelma satu hari nanti dan aq takut terima segala kemungkinan... TAPI,

Allah tidak memberati seseorang melainkan apa yang terdaya olehnya. Ia mendapat pahala kebaikan yang di usahakannya, dan ia juga menanggung dosa kejahatan yang diusahakannya. (Mereka berdoa dan berkata): "Wahai Tuhan kami! Janganlah Engkau mengirakan kami salah jika kami lupa atau kami tersalah. Wahai Tuhan kami! janganlah Engkau bebankan kepada kami bebanan yang berat sebagaimana yang telah Engkau bebankan kepada orang-orang yang terdahulu daripada kami. Wahai Tuhan kami! Janganlah Engkau pikulkan kepada kami apa yang kami tidak terdaya memikulnya. Dan maafkanlah kesalahan kami, dan berilah rahmat kepada kami, dan beri Penolong kami oleh itu, tolonglah kami untuk mencapai kemenangan terhadap kaum-kaum yang kafir". {Al-Baqarah,286}


aq tak taw nak terang cmna.... aq rindu ibu babah adik3 aq yg nakai n pintar3 tuu.....

mmg aq tatw nak kata apa yg ada dlm lubuk hati aq ni... mcm3 sgt..... mmg nak tulis tuu dak leh... aq sendiri tak reti nak express perasaan aq takat ni... yg pastinya aq sedang mencari segenap KEKUATAN utk terus bangkit dan bersedia hadapi apa jua kemungkinan....

DUHAI HATI,
 LEMAHNYA IMAN HINGGA KAU LEMAH UNTUK BERDENYUT KEMBALI



AKU MAMPU UNTUK BANGKIT SEMULA DAN AKU YAKIN ISLAM PASTI GAGAH JIKA SEMUA UMAT ISLAM BANGUN MEMPERTAHANKANNYA...
INSYA ALLAH.. 

Friday, 4 May 2012


assalamualaikum~

SELAMAT STUDY

sejak nak exam la sibuk nak update belog nii~
hurm......
bkn apaa.. cuma tadak cpa nak faham jiwa ini....

"SAAT TIADA SIAPA YANG MENDENGAR JERITAN HATIMU, BERLARILAH PADA-NYA"

OKE,,, apa yg IN n apa yg OUT


IN
watch korean dramas n movies
buat tiramisu
tolong kwn3 potostet skema jwpn soalan past years
lawat kwn3 yg baru lepas sembuh dari pembedahan 
main3
keluar makan3 dgn kawan3 yg datang dari alexandria
rajin kemas rumah
depression
tension
tanak skype ngn yg 'tercinta' sbb nak elak soalan "kakak, hows ur study?"
rajin pegi program ilmiah
banyak tidur siang
update blog
lalai



OUT
study mood
study attitude
prayer b4 n after study
facebook(deactivate)


hurm... panjg x list ni???
jom kita tukaq yg IN n OUT~
tataw nak ckp ape... aq gagal merancang..

"if you fail to plan, you plan to fail"

YA ALLAH!!!!


kwn3 ucap, "SELAMAT STUDY" 
dan saya rasa......(krikk..krikk...krikkk...)

jgn jadi macam saya....
doakan saya berubah menjadi yg lebih baik....
boleh kata saya bersedia menghadapi kemungkinan yg mungkin dahsyat... 
tapi sirius saya tak...

sedih.... kadang3 rasa mcm dah salah buat pilihan... 
tapi ALLAH lebih mengetahui..

dah lama dok sini baru nak kata "salah buat pilihan"???
c'mon laaa.. dah LEWAT nak kata suma tu, sampah ja!


"MUNGKIN APA YGA KAMU BENCI ITU BAIK BUATMU DAN APA YG KAMU SUKA ITU ADALAH MEROSAKKANMU"
apa yg patut saya buat???
sedar diri...ini yg ALLAH tetapkan buat dirimu..
redho.. terima.. syukur...sabar...

moga ini yg tebaik buatku...
insya-ALLAH
BERUBAH KEPADA KEBAIKAN

"SESUNGGUHNYA ALLAH TIDAK AKAN MENGUBAH NASIB SESUATU KAUM ITU MELAINKAN MEREKA MENGUBAHNYA SENDIRI"


doakan ALLAH beri kekuatan kepadaku...
kerana
JALAN MUJAHADAH ITU BERLIKU-LIKU HALUANNYA
"SELAMAT BERMUJAHADAH"
*p/s- purple is the colour of success n royalty

Wednesday, 4 April 2012


ASSALAMUALAIKUM~

long time no see.. i miss u a lot..(mostly girl akan kta ceni kat blog dy, saya kopi pasta je) ^-^

NAMPAK LA JUGAK HAMPA MAIN BANYAK~

okey~ teett~ exam fever...
apa suma neyh?? 


(video yg official yg cuba saya sebar_bukan saya buat itu sudah pasti_cube la tengok insya allah tak rugi)

HEE~
sebenarnya saya ni boleh dikatakan masih dalam fasa tidak sedar diri.. kenapa?? sebab saya tak ambil sebarang tindakan untuk berusaha keras... astaghfirullah(istighfar 10 kali ye kawan3_peringatan utk diri)..

tolong saya... saya mencari perkara yg saya sendiri tak pasti apakah ia...

sibuk betulkan niat hingga saya sukar utk bersemangat..

ibu, babah, adik, nami, ali n amad...

tolong kakak!!!!!

saya benci jadi begini.. saya harap saya bukan dilahirkan utk begini....

kalau dulu ada ibu & babah nak jaga saya.. yg nak ambil berat dgn saya.. yg sentiasa marah saya.. yg sentiasa beri sokongan buat saya...
bukan dinyatakan mereka berhenti berbuat demikian.. tetapi pada jarak yg jauh yg berbatu jauhnya..
adilkah jika saya nyatakan "jauh dimata dekat dihati" itu sukar.. mereka pastinya sayang dan cinta bahkan kasih pada saya.. tidak pernah putus memberi peringatan, sokongan serta dorongan melalui telefon mahupun skype..
mungkin lebih kepada saya yg kurang kasih sayang dan cinta utk terus berjuang demi ALLAH, demi IBU BABAH, demi DIRI dan demi ummah...
oke, dah, berhenti!!!!

☺JOM STUDY♥☺

bittawfiq wannah walmumtaz.. insya ALLAH bi iznillah..

insya allah

Wednesday, 1 February 2012

KAHWIN


oke syok dak tengok TITLE tuee????
SANGAT kannnnnnn??????

oke stop being so excited keyh... 

BRIEF ABOUT THE TITLE
actually i've got my brain n mind to post something that way more about my BAD TEMPERED heart  last two days ago, yet maybe i'm still not have the feeling to do so. Therefore, here you go. Out of blue it came out with this EXTRAVAGANZA title. Don't get it wrong, but its up to you if you did, coz i don't have the power on controlling human's mind(hope i wud be such_dreaming_hehe). Btw, don't expect that i wud 'babble' here about the marriage, of course not! 

here you go... BISMILLAH..

DEFINITION of MARRIAGE : (go and gugel by urself)


bla..bla bla bla.... its not me who must spoon feed you about this GENERAL KNOWLEDGE right? well, im juz sharing here about my 1st approach on marriage thing.. lets get MALAY all the way to spice up the STORIES..

SAYA DAN CERITA MENGENAI PERKAHWINAN
1. KESAN dan PENGARUH SUASANA di UNIVERSITI

kenapa ngn U saya? tadak pa eh.. bahkan U saya adalah U yg terkemuka di dunia (alhamdulillah), yg berjay melahirkan ramai ulama' di mka bumi ALLAH ni. insyaALLAH saya nak jadi salah seorang daripada graduan U saya yg berjaya di dunia dan akhirat.. ameen.. 
dah tu ape kaitan ngn kahwin?? eh kawan3 tak tahu kah U saya nii sgt terkenal sbgai 'agensi jodoh'.. jgn paham kot len nahh.. cuma, mmg ramai siswa siswi sini yg dah pon ber'COUPLE'. COUPLE haram weiii!! saya maksudkan dgn depa COUPLE yg halal la, dah depa meNIKAH dah.. 
anda rasa anda tak terkesan sedikit pun kah jika anda berada dlm situasi begini? kalau dulu kita baru nak kenal3 ngn kwn3 kita tnya soalan biasa la sbgai student kan, tapi sekarang ada tambahan dah lak..

"DAH KAHWIN KE AKAK TU?"

kahwin
best tak frasa ayat tu? TERUJA!!!

boleh cerita la ramai yg dah kahwin, yg dah tunang, yg dah berpunya, yg dah ada ANAK! bestnya depa suma  purata umur muda3 jaa.. mna nak ada org tua kt sini..kebanyakan siswa n siswi .. muka3 muda lagii.. kalo kawan2 jadik cmtu terkesan tak? suasanaa tuu... 

2. KAWAN3

mmg org kata,

"bertemanlah dengan rakan yg baik kerana rakan mencerminkan diri kita"

ape tuu?? kita kena kwn dgn orang yg baik je ke? yg jahat kite buat sombong? tak laa.. nak kata kuatnya pengaruh seorang sahabat ke atas seorang individu.. paham ke?
sekarang nii kakak(senior) bilik saya dan rumah saya sangat suka bangkitkan hal perkahwinan. tapi saya suka tumpang gak! hehe..
jgn kata kami GATAI nak kahwin oke.. cuma suka sebut3 pasal hal kahwin, tapi dari segi persediaaan mental nak hadapi alam tu belum lagii.. lawak kan? 

tengah makan dalam talam ramai2, nasi tinggal sejemput je baki,
"cepat la perabih nasik tuu,, nanti dapat suami soleh"

betul ke cmtu? cuma nak habiskan nasi tu je, keluar ayat cmtu. best dak? yg "terbaikk' nya, pastu berebut ja nak makan nasi tu.. sabarr jela... tapi elok la nasi tu berjaya dihabiskan, betul tak?

bila saya sukarela nak masak, lepas makan depa kata,
"masak sedap dahhh boleh dahhh kawin"
perlukah?

3.UMUR

kenapa? saya masih muda yaa.. tapi saya hidup dengan kakak3 yg lebih tua daripada saya. saya yg paling muda dalam rumah tu dan sorang3 gaduh ngn buku masa study sbb depa ambil bidang yg sangat3 berbeza dengan saya. kira budak kecik laa, hingusan, suka wat masalah, nakai sgt. kesian depa kena jaga saya.
kan depa dah tua. ade yg dah cecah umur 25, mmg dah layak kahwin pun kan, tunggu masa n seru ja.

"hang takleh dengaq kakak sembang pasai kawan, hang budak kecik tk cukup umoq takleh campoq.."

mmg betui pon.. tapi, mereka cakap cmtu lepas depa dah sembang macam3 pasl kahwin3 nii.. macam lawak lak. percaya tak suma tu berjaya menggangu gugat jiwa saya?

4. KATA-KATA DARI ORANG LUAR

masa jumpa seorang kawan ibu, dia kata,
"she's doing medicine, buat menantu pon elok"  (APA?? X0X)

sebelum saya terbang, ada seorang ustaz tu dia kata,
"kalo nak p elok menikah la dulu.. takkan takda calon kot"  (erk?  +___+  )

bila kat sini, ada urusan ngn seorang ustaz ni, dia kata,
"kawan kamu nmpak sabar kamu ni nmpak tak sabar nak kahwin, kalo nak kawin mintak banyk3 dekat ALLAH, kamu ni jenis kuat cemburu ehh.." 
(krrriiiikkk.. krriiikkk... krriiikkk.._cengkerik)

apa suma niii??? macik tuu kenapaaa??? saya taw la saya terok pon!
ustaz tuu pasepa?? mna da orang maw kat saya!!! sob3~
ustaz, i'rab saya kaaa???? uwaaaaaa~  :'(
APA nIIIIii???

5. BILA IBU BERMADAH BICARA MENGENAI SAYA

ibu yang sangat saya cintai sepenuh hati, yang sangat memahami anak dia nii.. 

bila buat panggilan ke MALAYSIA sebab ada perkara penting perlu diutarakan kat ibu bapa, ibu tanya,
"kenape? ade orang masuk minang ke?"

huh~ sangat tak tahan.. dah banyak kali kot.. tapi bukan ibu harap anak dia ni ade oarang masuk minang pon, cuma nak pastikan anak dia tak lalai dan tak sibuk3 nak semakkan otak fikiran dengan menda3 camtu lagi.
paham ke? bila ibu sendiri dah mula sebut pasal kahwin dan masa depan anak dia? tak tahu nak terangkan jiwa raga ni rasa apa.. ibu pesan kena fokuz study dulu. jangan fikir kahwin. tunggu tahun 4 nanti insya allah. erk, tahun 4?
dulu mana ada penah masuk bab3 gini.. kat ibu la saya nak terpekik terlolong tergelak ternangis dan sebagainya.. mcm3 la.. tapi sekarang dah mula ade bab tu diselitkan dalam madah3 kalam pesanan ibu. ibu, daoakan anak ibu ni selalu ye, anak ibu ni minta maaf banyak3 atas dosa3 yg sering dia buat sebab selalu tak ikut pesan ibu.

6. MEDIA MASSA

kawan3 sebaya di tanah air tercinta pulak dah mula bercerita dan hebah3 menda3 soal cinta dan perkahwinan di usia muda. macam dah jadi fenomena pulak hal cerita3 KAHWIN3 MUDA. baik di laman sosial FACEBOOK mahupun BLOG.(termasuk saya)

antaranya:
status : "mood nak kawin awal"

post mengenai kahwin awal, faedah dan kebaikan.

comment bersangkut paut dengan kahwin.
LIKE butang kat link pasal kahwin.

share link pasal kahwin ..

ucap selamat ulang tahun kelahiran kat kawan dengan ucapan:
"selamat hari lahir~ semoga panjang umur, murah rezeki, CEPAT KAHWIN"
 
dan sebaginya... nama pon facebook..

youtube pula, mmg dah banyak juga pasal kahwin3 nii.. sangat banyk kott..."dao cepat jodoh" dan sbgainya.. siap kena share kat facebook lagii..
CERITA korea? 
ya Allah..takyah cita laa.. dah menular sangat kot plot cerita kahwin awal ni.

SASSY GIRL CHUN HYANG
FULL HOUSE
PRINCESS HOURS
ect.. 

7. HATI SAYA

kalau tanya kat seorang perempuan, adakah kamu mahu berkahwin? semestinya perempuan akan menjawab itu merupakan cita3 mereka. saya? oke termasuk juga. saya adalah normal.
(hela nafas yg panjang)~huhhhhhhh~
nak cerita apa?

tahu tak?
 sedang sibuk tentang benda3 camni, banyk lagi perlu dititik berat. 
isu dunia saya jarang cakna. 
ukhuwwah sesama muslim yang kadang2 goyah. 
gaya hidup kategori "belum berdiri atas kaki sendiri". 
kepuasan diri yg selalu diabaikan. 
cara study yang kurang memberi kepuasan. 
masa depan yang masih belum pasti. 
cita-cita yang perlu dikecapi. 
redho ALLAH terhadap diri. 
nilai diri keatas sebuah erti kehidupan. 
manfaat yang mampu dicurah. 
bakti yang patut diberi..
hanya beberapa sahaja yang saya kemukakan. selebihnya masih banyk. 
apa tujuan hidup kita? pernah kah kita sejenak berfikir begitu? ini merujuk kepada diri saya dan semua.

mengapa bila hati goyah mula isu kahwin awal menerjah fikiran?

"kalau hati tak tenang, solat dan doa bnyak3 minta mohon pada yg Esa"

"bila hati tak khusyuk mula la fikir pasal kawin, padahal ibadah kpd ALLAH tak jaga"

"kalo hati awak tu tak tenang, istighfar banyak2"

"biar dalam hati ada taman, tapi jangan rosak iman"












notakaki : maaf atas segala kecacatan dari segi penulisan mahupun emosi. maaf dipinta.
segala bukan kudrat saya. semua milik yg esa.
doakan  saya berjaya dunia akhirat.
"semoga apa yang kita dapat dapat kita amal dan sampaikan"
insya ALLAH

Monday, 23 January 2012

examination


ANATOMY tammat suda
HISTOLOGY tammat suda
PHYSIOLOGY tammat suda
BIOCHEMISTRY tammat suda

الحمد لله

nak cita psai exam tak?? hehe.. takyah kot.. 
setiap paper ada je saya taleyh jwb.. sbb apa?? sbb... urmmm..
jgn repot kt ibu tw.. sbb sya tak baca, tak study bagi habeh, tak terbca, terlupa, hilang ingatan(nauzubillah)..
best tak ALASAN yg saya beri?? huhu~
mmg saya suka bagi alasan(jgn ikot, amln burok)

hurmm.. nak tulis ape ek dlm ni?? hurrr.. mcm nak je belog ni direct baca hati saya so that tayah susa2 taip kt sini... arhh.. saya rasa terokk...
tpi balik tadi beli SONESTA malabiyyah, aruz billaban, n yogurt.. yummy~
apa yg eksaited sgt ngn natang tu?? ntah laaa.. saya rasa cm sumting ja.. sbb baru lpas layan YING YE 3+1 kah?? ntahh... mybe risaw pasai result exam.. ibu cm expect me to achieve MUMTAZ only! no discount... ngaaa~ nak cita, mna ada saya usaha terok mna ponnnn... ibu... tapi kan, gegeh dak saya, saya suka tunggu ibu tepon suroh study baru saya semangat study.. ANAK IBU,, ngee~
balik tadi ngn aina. cm lawak lak bole sembang psai kawen.. kadang3 pelik taw awt tah mai3 umur menengkat nii,, salu ja sbot menda cmtu.. haishh~ wt jiwa jdaik gelisah pon boleh kot.. SUDAH lah.. menda jaoh lagi sibuk nak pikiaq,, exam mna hala nuh... ada la msa exam tuu saya nii DOWN sgt3..
nnti cita lak psai down.. mcm sgt tak expert nak handle down ni.. sob3~ 

dahla! tanak bebel sini.. cm org ta betoi lak. bkn leh selesai kusut rambut o kusut jiwa ni..
IBU maafkan kakak kalo kakak tak beri yang terbaik untuk ibu babah n adik2... T-T
tahniah buat sepupu yg cemerlang2 berlaka, kwn3 yg 4flat semua.. saya ja tatw gy cmna..
CHAIYOK!!! jihad!!!!!!!!!!!!!

Monday, 9 January 2012

LATE n SYNDROME RELEX


10 : 00 am. -12 : 00 am. 
Monday
9th JANUARY 2012

 PHYSIOLOGY

alhamdulillah~ tammat suda SATU medical subject.. killer kot physio nii..
saya sayang ANATOMY n HISTOLOGY lagi.. tapi nak kta perform tuu...errr...hehe...

ha soklan tadi kan? tuu yg na cita.. huhhh~ n kta susa tuu dk la sgt.. tapi menjawab tuu?? mcm ada yg tangled up skit laa.. tpi insya allah sy tawakkal jela.. nak p pebetoi kot mn dh?? redhokanlah hatikuu...
tapi siyez berdebar kot 1st tyme jwb soklan as degree student~ ^__^

dala mai LEWAT..
tuu laa.. syndrome relex sesgt saya nii tatw na buang cmna dahh.. da cyap dah, pastu wt relex2.. p lipat baju dulu.. lilit tudong pusing3~ hehe.. bajet cm awai laaa.. then,, 
WEI DA PKOI 9:45am!!!!!!!!!!
KALOT kott.. baru taw dh lambat.. ngaa!!(baru nak kalot)
tarik beg, tutop lampu, p salam kakak2(minta restu n doa), n apa gy, PECUTTTT~ 
teroz ghabat BAS nmot "do-plo-pat(24) jim",, cewah ingat bs tuu nak gerak troz,, tgok3 pacik bz p minom kopi kt kedai tepiii~>0< mmg lmbt ahh... bpa menet ja gy kot... saya tarik troz notes dlm beg(bwk suma buku kot_berat=batu, aka beg doremon),, bajet cm na bca b4 start exam la sgt... tpi bila baca dlm bas tuu ,cm bajet rajin lak asa(hipokrit dk?? hee)..

10:00am. on the dot
 saya sampai! alhamdulillah~ turon je, mna sempat na jadik itik pulang petang, pa gy, marathon jeee... nak kesah ke org nmpk?? mak arab n pak arab je kot(malay ta ramai)..^-^ 

semputt.. 
masok madraj(bilik kuliah) yg ke-2, hat 1st da pnoh..teroz amek tempt... da ada da paper.. tyme tuu dukturah tgh bgy briefing of da paper.. 

dan begitulah seterusnya~ n troz bkk tenet post natang ny.. hehe..(ada gy na kna study niii).. tadi sempat la tpon ibu babah.. na skype, tpi ibu p yan.. na tunggu ibu on mw lmbt, na kma masak lak.. huhhhhh~ mcm bz lak kan?? biase jala.. 

sembng3 cita psai adik-adik, CEGU ANIPZ kesayangan, n 2012 plans.. hopefully apa yg kmey plan ALLAH mudahkan urusan.. ibu kta kita kena plan seksiap n doa supaya apa yg kita rancang berjalan dgn lancar..
 ibu kata "dari dulu ibu doa nak masok MAKTAB MAHMUD, lepas 20 tahun lebih baru termakbul, kakak masok MMAS"..

 no wonder.. never know of it though.. well, i love maahad..

n ibu pesan jgn relex sgt, STUDY HARD!!
insya allah ada kekuatan..

upcoming examinations

Thursday
12th JANUARY 2012

HISTOLOGY



doakan saya mumtaz.. amen, insya allah~

<3
rajin3 wt solat hajat na~

Saturday, 7 January 2012

oke saya attracted to other things~


huh?? apekah?? ntah...
oh lupa, saya salu kena marah sejak3 ni..(sebab bising)..
normal kot.. tpi sedih ckit tuu da gk.. hee
^-^


SUMA SALAH EXAM kah? 

(sory sikit sgt post sbb mmg takdan_saya pon taktaw sya bz ngn apa)..

ketaq exam ari isninnn niiiii~
ya allah mudahknlah urusan ku...
ameen...

insya allah~~

Thursday, 5 January 2012

PI MAI PI MAI TANG TU


   hurm~ tah bkk ja belog ta tomey ni tpi ta tahu nak post apa dah. bkn tadak idea tapi penin... PENIN?? dak3~ ntah3!~ saya tak tahu!!!!saya tak tah apa yang saya rasa.. LUPEKAN.

Mybe ini syndrome EXAM FEVER.. 
mybeee~ i dunno0~ na kta dah ready 4 exam tuu dak la sgtt~ tpi... hurm~ insya allah.. mcm tak tenang sgt (mgkin kah sbb saya LAPAQ?) hehe~ ntah~ nmmg apa yg saya post nii tak manfaat pon asanya kt spa3.. juz nak relez apa ada dlm jiwa(konon je).. mcm nak curah suma kt belog ni,, tpi sedaq gak la spa kita nak post3 nnti privacy diceroboh.. rindu lak kt my besties.. mmg bila dok jaoh nii kita nak cita apa3 kt spa3 agak susah sbb depa tak paham apa yg ada dlm otak , hati , pikiran kita.. depa tak dok suasana kita kt sini, tak sma bilik ngn kita, menu mknan yg berbeza, bergaul dgnn manusia yg karenah berbeza, yg paling pasti cara pemikiran n hati budi tuu mmg la dah sah3 berbeza... apa yg saya bebel tadi tuu?? ntah~ nak kata suma tuu tak dpt dicapai oleh mnusia, HANYA ALLAH MEMAHAMI...

dok kt sni, membuatkn saya matang sikit dari dulu(yeke?) dak laa~
nak kta dah jadik BISU(pendiam) tuu tak lahh~ tidak sma sekali sbb saya bkn begituu~ tapi sedikit sebnyak buat saya jadik banyak berfikir.. muhasabah .. yg dulu tuu myb saya tak penah buat... dah msok fasa kematangan kah?? belom lagii.. tpi tadak la jahil cm msa form 5 dulu... mmg kna bnyk brdikarii la dok sni... apa3 suma masalah selesai sniri~ insya allah ALLAH ada di sisi... penah aq sesat(dah bnyk kali) tapi ALLAH ja yg lindung... kalo dulu aq SGT3 malaz,, alhamdulilah kurang dahh,, ada gak cikit3~(hee~)..
tapi inysa allah DOA ja bnyk3 yg mampu aq wt.. keyakinan pada ALLAH kena padu... bila dok jaoh nii baru kita sedar ALLAH selalu ada.. dlu mcm salu bergantung kt org.. skrang,, p mna3 SEORANG.. spa jaga? insya ALLAH malaikat ada,, ALLAH ada..

oh lagi satu,, dok sni mmg TERBUKA minda SGT3 ntok 
kawin
 kot~ HAISHH~ sabarrrr...mcm d galakkan sgt~ (tpi saya nii galak ja lebih kot.. hehe..)~

 semoga saya diberi kekuatan untuk semua perkara yang baik, terbuka buat saya perkara2 yang baik-baik, bersama orang yang baik dan dijadikan dalam kalangan orang yang berbuat kebaikan... ameen~