Thursday, 17 October 2013

I'm being Poisoned!


Aq x taw nak mula mcm mna..
serius! dah lama aq x menulis tentang aq.. dan ada saja masa2 yang aq nak buat sedemikian, tapi aq lebih bnyk alirkan dari kolam mata aq daripada gerakan jemari melalui tulisan mahupun ketikan keyboard..

aq x punya kawan yang ramai, yang mampu aq ceritakan semua, mahupun seorang, sukar bagiku punya satu..
mungkin aq begitu.. aq berat nak curhat kat org, even ibu babah pun. cuma benda yg aq nak cerita je. aq cuba tahan utk x ceritakan supaya aq boleh lupa benda pahit yang aq lalui. namun x semudah itu, itu pasti!

aq cuba telan sendirian, aq tangisi perkara yang sering aq khilaf dan ulangi berkali-kali, perkara yang aq benci bila ianya tak menjadi, perkara yang aq harapkan namun tak kesampaian, perkara yang aq benci tetapi sering menghatui, perkara yang aq cuba terapkan namun sukar diamalkan...

Jika dunia ini digunakan hanya untuk ditangis, maka sukarlah! 

Tapi! kali ini sungguh aq dalam kesesakan! sesak hingga sukar bagiku untuk membayangkan hari esok, untuk menghiasi senyuman dibibir dan bergelak ketawa jika keputusan ini yang aq ambil. Aq cuba pujuk hatiku! pujuk dan pujuk, aq lentur seketika, tetapi perkara yang tak tersangka berlaku dan aq mula kabur dan mencari-cari lagi.. aq pujuk semula hati yang semakin tahan pujukkan lemah dan tiada kepastian ini.

Otakku ligat memikirkan, hatiku sudah bertapak lama disini, mulai sedar ianya berada disini, misr! namun kata2 manusia sering membolak-balikkan hatiku. bila ku tatapi bait2 kata, aq refleksi diri, sejenak memohon keampunan, dan aq jugak kadang terlupa dan kembali pada asalnya. Aq keliru!!!!!!!!!

Aq sedih kerna keadaan mula berubah kerana pemboleh ubah manipulasinya secara total bebeza dengan apa yang diharapakan oleh semua. mereka putus untuk kekal disini! Mereka! aq?? Bagaimana aq? aq cuba untuk akur kata2 ibu yang sering memujukku dan mengumpulkan maklumat padu kerana ibu mahu yang terbaik buat ku..

Tapi ibu, perkara ini totally buat kakak sedih ibu.. kakak sedih bila ibu kata ibu prefer kakak p sana.. sbb ibu risau kakak punya masa depan.. kakak taw ibu.. tapi hati kakak dah terpahat disini.. mungkin ada pahit detir yang kakak telan dan berkali2 lalui, namun ianya hilang.. kerana hati kakak dah terletak kat sini.. hati.. hati yang mudah jatuh, tergoleh, tertinggal, dan terbang.. 

hati yang mudah tergugah ni pernah ingin kembali ke negeri hujan batu itu, dek memikirkan kebahagiaan berada bersama keluarga mampu beri aq lebih kekuatan untuk harungi jalan juang ini. 
kadang kala pernah juga aq memikirkan untuk terus disini, kerana pernah ku punya azam untuk berjuang dan jihad walau aq sedar hina dan lemahnya diri dan jahatnya nafsu diri yang mengusai ini, dan betapa tidak layak untuk bercita-cita sebegitu. dan lantang berkata sedemikian.

Panas tidak ke petang, sudah ku pesan pada diri perkara yang x dijangka mungkin berlaku dan aq mula keliru kerana aq juga sangka bahawa ibu akan menolak dan membiarkan aq terus disini..

Sungguh kerisauan seroang ibu itu mengatasi segala.. aq cuba untuk akur,, tapi hati ini!!! hati ini! hati ini! menjerit meronta mengatakan tidak walau pada awalnya aq sudah mula redha..

Kini aq beristikharah, namun doa ku ciput, munajat tu zarah besar, amalanku kecil sawi, iman ku naik turun. aq hilang arah tuju.. aq keliru.. aq cuba kumpul maklumat yang mampu membuat otak ku meyakinkan hatiku.. debar terasa kerana ku harapkan maklumat yg akan dikumpul membelahi hati yang ingin terus disini dek kasih dan sayang yang telah lama tercipta disini. biar pahit, payau, masam, kelat, tetap manis pabila diimbau kembali kerana ia mematangkan ku dan mengajarku.. 

PEDIH

Monday, 7 October 2013

ALL


MiSR~

im here as fine as i before..
well something just came up so suddenly all at once, yet it will go and washed away as time goes..
kee the faith nayli!!!

HWAITING!!!!!!

Thursday, 27 June 2013

homies vs sapiens (suka buat terok)

I'm home.. totally home.. but its just quite weird here.. i totally freaking out of all these malays~
not that bad actually. just "aq mmg suka buat terok". haha. bajet x pernah nampak org melayu.. 
malu la nak bercakap dengan org tua.. aq takut aq silap cakap, kang kena cop free ja.. kang rasa mcm nak benam muka dlm tanah mcm ostrich ja.. kang rasa cm nak pakai topeng vendetta bg org tak kenai..
yet ibu said, "its better to be known n recognize by others, this shows that you are a person to be talked with by other, rather then being ignored and disliked by other, isn't it?"
Ibu totally hit that words straight to my head, like a short gun! SHOT!

Im keep repeating, "i feel so scared", without reason.. and now i really feel so~ seriously~

why? many things possible to be scared of.. dont ya think so?

Tadi aq nampak atie, aq ushar je~ aq segan nak tegur dia.. aq rasa bersalah sbb x wish bday dia.. aq ingat bday dia, tpi aq terlupa betul3 bila haritu tiba.. tensyen3~ tensyen atas sebab x munasabah.. memberatkan fikiran dengan perkara temeh dan meringankan perkara yg penting~ ottoekke????

ALHAMDULILLAH, im finally home after a 'stormy' way to reach home~
manalah tak, aq punya pasport dah tamat tempoh.. sedihkan? sedih laa~ mmg la senang ckp "buat la baru".. tpi aq ni mmg la tensyen x de sbb munasabah.. imaginasi terlalu terok.. suka buat terok.haha..
aq menempuh ranjau berduri dlm ekspidisi aq menempuh tempoh nak dpt buat pasport~ serious seksa sbb aq terpaksa menunggu berjam2, pergi berulang kali, sesat disana sini, mengalirkan duit bagai lautan yg surut dan pasang(bila ibu bank in), menitiskan butir2 yang menderu dipipi, menyempitkan hati, melalalikan diri dengan hiburan merusakkan hati~ 

mengenai peperiksaan aq, haha! jangan tanya! kenapa? well, its just happened to be not so well, i failed in managing my self n my heart, busying in other matters, indulging in others problems, crashing my own target and aim, abandoning my soul needs~ well its just went all by that super tearing heart conditioned circumstances which i choose wrongly..

As Imam al-Ghazaly said:

"Yang Jauh itu WAKTU, 
yang Dekat itu MATI, 
yang Besar itu NAFSU, 
yang Berat itu AMANAH, 
yang Mudah itu MENINGGALKAN SOLAT, 
dan yang Tajam itu LIDAH" ~

Thursday, 2 May 2013

pre-exam syndrome


COMPLICATED.

itu aq. percayalah. haha. fb, wasap, insta, viber n ect.. mmg lah baik, tapi buruk pun bleh tahan gak. itu yg nmanya salah guna... okey juz tataw nak syarah apa pasal ni. mood swinging! haha!

tulis pun dah mcm budak x p sekolah. lma dah xrojak cmni kowt.. dedolu bleyh la nak eja cm tah ape2 ni, lani ag nak uwat psai? nnti terkeluaq belang depan org yg ag nak katop sapa ag yg sebenaqnya n jadik plastik tu cmna? huahuahua.

okey bajet nak salahkan "exam fever" lah sgt... sangat~

aq tgok balik tulisan aq msa form 4 , form 5 dolu3, rasa cm budak terencat pnya ayat pown ader~ cmney arrr ejaaan aq~ ngeh3~

pastu ada plak ombak3 belambak instead of titik3.....~~~.....~~~....~~~

hahaha! huhuhu! hehek! hahak! wawawa~ mcm2 larh ejaan yg terencat yg timbul n terkeluaq. sengaja keluaq aq rasa. bukan ter kottt~haha.. bnyk la gelak keluaq ilmu kang..

aq penin la kenapa mcm ada sindrom apa tah melanda aq. aq just rasa mcm kena cursed by sumbody. hurhhh. whateva.

*****************************************

okey tamatlah zaman merapu tu. penat dah. bayangkan betapa aq macam tu dahulu?? lani plak cmna? kira ag ni a "better muslim" lah? huh? inshaAllah.. tapi tu terletak pada Allah dan malaikat-Nya untuk menilai. exam dah tersangat-sangat hampir.. tapi .... aq.... masih.... 

abaikan. ahhh~ aq hilang kata2...

TAMAT

Monday, 25 February 2013

kerana sapaan dari dia yang kurindu


nak ja aq merintih menangis kat belog kaku ni.. namun ada yg lebih layak buat ku dan hatiku~ TUHANku~

aq sedar banyak yang aq kesali.. namun banyak sebuah penyesalan tanpa sebuah perubahan adalah sia-sia.. cmon nayli, dah nak dekat tu.. hati awak dah berkata benar.. kerahkan tubuhmu nayli kerana masih roh dikandung badan... kuat kuat kuat! 

"Allah tidak akan mengubah nasib sesuatu kaum melainkan mereka yang mengubahnya sendiri", firman Allah dlm Ar-Ra'd.. 

nayli kau faham semua ni.. mana amalmu? mana ? mana? mana? yakinlah ini suratan dari Tuhanmu.. 

kuat nayli.. aq bersyukur kerana sebuah sapaan lembut dari seorang sahabat membuat hatiku tergerak lantas berbisik, "nayli kuat dan mampu".. Alhamdulillah~ sebuah ukhwah itu nyata manis  kerana Allah~

aq tak mampu nak putuskan untuk balik atau tidak. tapi aq yakin itu satu-satunya pembakar semangat yang hilang sekian lama bakalku bakar semua ia agar terang menyala..

buruk dan busuknya semalam bukan bermakna boleh dibiarkan terus busuk dan berkulat serta hancur dimamah bakteria.. ambil jika mampu, ganti jika perlu, tambah jika kurang.. 

pengarang hati jantung yang sentiasa aku doakan semoga dirahmati Allah dan diberi perlindungan
YaAllah~ semoga nayli kuat menghadapi hari2 mendatang.. ampunilah daku yang sering alpa dan leka dengan dadah dunia yang mengkhayalkan, bangunkanlah daku dari mimpi yang tiada kenyataan dan kesudahan.. Rabbana A~tina fiddunnya hsanah wa fil akhirati hasanah waqina a'zabannar~

Friday, 22 February 2013

rindu adik n nelymisu


aq buat kek tiramisu..
 bukan tu yg nak aq sampaikan.. cuma nak kata teringin aq yang melampau tu membuatkan aq usaha beli bahan dan sebagainya.. walaupun kek tu aq cilok kek moginis yg manis melecaih! 

balik kepada isu bajet stress aq.. haha.. aq relex je ni.. siyes.. tipu ja.. haha..

dulu aq usaha untuk kejar dia dan bila aq dah dapat? aq sedar tapi aq tak make it into an action lg.. haha tak lawak.. 

yeah i'm trying n i'm improving.. but not so much and i realized.. i fool myself...

noob!

Wednesday, 20 February 2013

balik summer


"nayli balik x tahun ni?"

"weh ko dah tempah tiket ke?"

"nayli bila nak balik? rindu nii~"

"wey ko balik naik ape? qatar? etihad?"

"agak2 bila abeh exam eh? aq nak beli tiket ni!! xsabarnyerr!!"

UWAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAA~ 
 kenapa ada wujud ayat2 "cinta" niii??? 

mybe aq dah x nagis cm beby kecik .. yet aq still blur ngn diri aq...
can i HATE myself???

"kakak study hard n score MUMTAZ then kakak boleh balik dengan senang hati dan boleh balik awal.." lembut je ibu pesan kat aq...

uuuu~ ibuuu.. kakak budak kecik lagi.. kakak x reti urus diri... x reti x reti x reti x reti... penatnya...

self esteem dah terbang n evaporated ke mana tah. depressed kah? ya aq mengaku aq x steress. aq sihat.. aq oke.. cuma ... aq tak paham kenapa aq nak cari diri aq yg dulu yg aq rasa diri aq yg dulu lebih baik.. walau hakikatnya kadang aq rasa aq sedang jadi lebih baik...

JOM JADI BAIK! 

amende tuuu~ pening ah.. aq penat bertarung dgn diri aq.. masa dok tulis ni pun aq x tahu kenapa aq tulis ni semua.. aq juz x tahu.. aq juz x paham.. ya aq dah lewat sgt3.. bnyk sgt yg aq nak kena kejar balik... banyak  yang kena aq tanggung jawabkan.. bnyak yang aq abaikan.. aq sedih dengan diri aq sbb aq x mampu kawal diri aq... aq benci diri aq..  boleh ke cmtu? iman lemah sgt dah ni.. tear up my heart!!!

problem statement:

"aq rasa aq tak nak balik lah tahun ni" (well said by nayli yang comot..)

feedback:

"sbb apa? ko dah la tak balik tahun lepas, kental giler ah!" (ayat bingung dan bleh kata pedih gak la word 'kental' tu)

reply:

"aq bukan ape, aq takut dengan possibilities n expectation that unexpected" (nada sedih)

"aq bukan apa, aq pikiaq aq dah x balik taun lepas, baik aq balik lmbat sikit bg adapt habis ngn mesir ni"( ayat bajet + nak cover sedih)

"kakak bukan ape, kakak rase x habis lg jelajah mesir ni bu, xyah balik lah" (ayat bg kat ibu sbb xconfident dgn diri)

DAN~ mcm3 lg reaksi depa bg ..

"woo ag mmg kuat lah, aq balik pun sbb aq rasa nak cari semangat baru kat malaysia tu bila jumpa pak mak aq lega skit.. tenang sikit.. hilang tensyen" (pedih dol sbb aq pun nak tapi takut)

"mpa balik la, selama mana kita ada mak ayah ni kita balik la bakti kat depa" (adusss~)

"sebab tu lah ibu suruh kakak study hard boleh balik awal.. kenapa yg taknak semnagat ni? nak kawin?" (erk ibu, "lex dluu" bleh kata dlm hati jela)

yala sbb budak US JORDAN n mana2 pun lah dah start sibuk bg ayat,
"kawan2 jom balik kita p sekolah buat reunion"

pun boleh~ tapi aq tak sanggup rasanya nak jumpa sapa2 for the time being.. im totally lost of myself~
aq nak sorok ja diri aq boleh?


aq rasa aq ni dah psycho giler dah ni.. psychology disturbance.. muahaha~ tipu ja.. 

AQ SIHAT DAN CUMA AQ RASA AQ NAK BALIK TAPI AQ TAKUT NAK BALIK DAN AQ PAHAM KENAPA AQ NAK BALIK TAPI AQ LAGI SUKA DOK KAT SINI DAN AQ CUMA RASA AQ MMG X BETUL SBB BUAT ENTRY NI DAN SAPA YG BACA MMG LAH SIA-SIA...





p/s: oh aq mybe x tw lg nak balik ke tak. plis sapa3 pujuk aq balik plis..

the most beautiful scenery ever~